כל מי שטס הרבה מכיר את המציאות המעצבנת של טיסות שמאחרות הרבה מאוד שעות וממריאות אחרי הזמן. יש גם מקרים שבהם טיסה מתבטלת לגמרי. לפעמים הטיסה מתקיימת אבל מתברר שיש יותר מדי נוסעים (אובר בוקינג) ולכן לחלק מהנוסעים אין מקום בטיסה והם מועברים לטיסה אחרת.
בחלק גדול מהמקרים האלה מגיע לכם פיצוי כספי מחברת התעופה. החוק בהרבה מאוד מדינות מכריח את חברות התעופה לפצות על איחורים, עיכובים או ביטולי טיסה. לפעמים הפיצוי הכספי הוא מאוד גדול, אבל חברות התעופה מנסות להתחמק מלשלם את הפיצויים האלו. חלק גדול מהנוסעים לא מודעים לזכויות שלהם ובכלל לא תובעים את הפיצוי.
סקרים מראים שהרוב המוחלט של הנוסעים לא מודעים בכלל לעובדה שמגיע להם פיצויים, ולכן לא תובעים אותם, וחברות התעופה לא מתנדבות ליידע את הנוסעים על הזכויות שלהם וכך מתחמקות מתשלום. לפי חלק מהמחקרים חברות התעופה משלמות רק על עשרה אחוזים מהמקרים שבהם מגיע לנוסעים פיצוי.
פיצוי בעת ביטול או עיכוב טיסה - יש מומחים שיעזרו לכם
Airhelp – לתביעת פיצויים מחברות התעופה
חברות התעופה גם מנצלות את העובדה שהמנגנון של בקשת הפיצויים הוא מסובך והן מנסות הרבה מאוד פעמים לדחות תביעות של אנשים שמגיע להם פיצוי, מתוך הנחה שהם לא יתעקשו יותר מדי על הזכויות שלהם ויאמינו שלא מגיע להם פיצוי.
אפשר לתבוע את חברות התעופה בעצמכם, אבל קחו בחשבון שזה יהיה תהליך מורכב ומסובך. אפשרות אחרת היא להיעזר בחברת Airhelp בתביעה. החברה הזו מציעה לתבוע את חברות התעופה במקומכם, תמורת אחוזים מהפיצויים. החברה הזו יודעת איך להוציא את הפיצויים מחברות התעופה.
התהליך כולו של מילוי הטפסים לוקח חמש דקות, ולכן גם אתם לא בטוחים ונראה לכם שלא תקבלו פיצוי, כדאי לכם למלא. אין לכם מה להפסיד. מקסימום לא יצא מזה כלום. גם אם ניסיתם כבר להוציא פיצויים וחברת התעופה דחתה אתכם כדאי לנסות את מזלכם.
היו לא מעט מקרים של אנשים שסיפרו לי על בעיה שהייתה להם בטיסה ואמרתי להם לפנות ל-Airhelp והם אמרו שאין טעם כי הם לא יקבלו שום דבר. שכנעתי אותם שכדאי להם בכל זאת לנסות ושזה לא עולה להם כסף, ובסופו של דבר הם הרוויחו הרבה מאוד כסף.
אתם יכולים גם לתבוע על טיסות שקרו בשלוש השנים האחרונות ולא רק על טיסה שהתרחשה עכשיו.
מי שמסתבך עם האתר יכול למצוא מדריך מצולם של מילוי הטופס בהמשך הכתבה הזו.
קישור לאתר של AIRHELP
מתי מגיע לכם פיצוי לפי החוק?
האמת היא שהתנאים של הפיצוי קצת מסובכים וחברות התעופה מנצלות את התסבוכת הזו כדי לנסות לנפנף אתכם מהתביעה. גם אם נדמה לכם אחרי קריאת התנאים שנביא בהמשך שאולי לא מגיע לכם פיצוי כדאי לנסות לפנות לAIRHELP כי לפעמים הם מוצאים סיבות לפיצוי בסבך המשפטי.
יש שני חוקים שיכולים להיות קשורים לטיסות שלכם. חוקי הטיסה של אירופה והחוק הישראלי. ננסה לפרט את שני החוקים. בדרך כלל הפיצוי של החוק האירופי עדיף על הפיצוי של החוק הישראלי.
כדאי לדעת שכל טיסה שיוצאת מאירופה זכאית לפיצוי לפי החוק האירופי גם אם חברת התעופה היא לא אירופאית, ולכן אתם זכאים לפיצוי לפי החוק האירופי גם בטיסה של אל על מאירופה. לעומת זאת, טיסות שיוצאות מישראל הן לפי החוק האירופי אם הן של חברה אירופאית, אחרת יחול עליהן החוק הישראלי.
החברות הישראליות (אלעל, ארקיע וישראייר) מתחמקות הרבה פעמים מתשלומי פיצויים כשהן מנסות לטעון שהן מחויבות רק לחוק הישראלי. במקרה כזה כדאי מאוד לפנות לAIRHELP ולבדוק אם במקרה שלכם חל עליהן גם החוק האירופאי.
החוק האירופאי לפיצוי על ביטול או איחור בטיסות
החוק האירופאי נכנס לתוקף בשנת 2005. החוק תקף לכל טיסה שיוצאת ממדינה באיחוד האירופי (אפילו אם חברת התעופה היא חברה שלא שייכת לאיחוד) או לטיסה שאמורה לנחות באיחוד האירופי בתנאי שחברת התעופה שייכת לאיחוד האירופי.
ביטול הטיסה
במקרה של ביטול של הטיסה, חברת התעופה חייבת לתת ללקוח לבחור בין אחת משלוש האפשרויות הבאות:
- הטיסה הכי קרובה בזמן ליעד שאותו הוא הזמין
- פיצוי בעת ביטול או עיכוב טיסה
קבלת זיכוי כספי על הטיסה.
מעבר לכך במקרים רבים חברת התעופה תהיה חייבת לשלם פיצויים לנוסע על ביטול הטיסה לפי התנאים הבאים:
אם החברה הודיע על הביטול של הטיסה יותר משבועיים לפני הטיסה היא תהיה פטורה מפיצויים.
אם החברה הודיעה על הביטול בין שבוע לשבועיים לפני הטיסה, אז היא חייבת לספק טיסה חלופית שיוצאת מקסימום שעתיים לפני הטיסה המקורית ונוחתת מקסימום ארבע שעות אחרי הטיסה המקורית. אם לא, היא תחויב בפיצויים.
אם החברה הודיעה על ביטול הטיסה פחות משבוע לפני הטיסה, אז החברה חייבת לספק טיסה חלופית שיוצאת מקסימום שעה לפני המועד המקורי של הטיסה ונוחתת מקסימום שעתיים אחרי הטיסה המקורית. אם לא, החברה תהיה חייבת בפיצויים.
בכל מקרה, אם החברה תוכיח שהביטול נבע מתנאים יוצאי דופן היא תהיה פטורה מפיצויים, אבל בתי המשפט באירופה מאוד קשוחים עם חברות התעופה ומוכנים להפעיל את הפטור הזה רק במקרים יוצאי דופן.
איחור ועיכוב של טיסות
לעניין החוק האירופאי הטיסות מתחלקות לשלושה סוגים:
- טיסה קצרה – טיסה מתחת ל1500 ק"מ. יש מעט מאוד יעדים בטיסה מהארץ שבהם הטיסה נחשבת לקצרה, כמו ייון וטורקיה.
- טיסה בינונית – טיסה בין 1500 ק"מ לבין 3500 ק"מ. רוב היעדים באירופה בטיסה מישראל נחשבים כטיסות בינוניות.
- טיסה ארוכה – טיסה מעל 3500 ק"מ. יש מעט מאוד מקומות באירופה במרחק כל כך גדול מישראל. טיסות המשך מאירופה לארה"ב הן בקטיגוריה הזו.
באיחור של שלוש שעות ומעלה חברת התעופה חייבת לשלם פיצויים לכל הנוסעים אלא אם כן חברת התעופה מצליחה להוכיח שהעיכוב נבע מסיבות שהיא לא יכלה לצפות אותן. בדרך כלל, בתי המשפט באירופה מצמצמים מאוד את המקרים שנחשבים לכאלו שחברות התעופה לא אחראיות עליהם.
החוק האירופי מחייב את חברת התעופה לספק לכם אוכל להתרעננות ודרכי תקשורת במקרה של האיחורים הבאים:
- בטיסות קצרות – איחור של שעתיים ויותר.
- בטיסות בינוניות – איחור של שלוש שעות ויותר.
- בטיסות ארוכות – איחור של ארבע שעות ויותר
מעבר לכך, בכל מקרה של עיכוב של לילה חברת התעופה חייבת לתת לנוסעים לינה במלון.
באיחור של חמש שעות ומעלה, אתם יכולים מיד לבטל את הטיסה ולקבל את כל הכסף בחזרה. אם טסתם בטיסת קונקשיין, והטיסה הראשונה לא הועילה לכם, אתם זכאים לבטל בדיעבד את הטיסה ולקבל החזר על מחיר הטיסה. יותר מזה, עקרונית חברת התעופה חייבת להחזיר אתכם לנקודת ההתחלה של הטיסה.
כמה פיצויים מגיע לכם?
הפיצוי על פי החוק האירופי תלוי באורך הטיסה.
- בטיסות קצרות מגיע לכם פיצוי של 250 יורו לכל נוסע.
- בטיסות בינוניות מגיע לכם פיצוי של 400 יורו לכל נוסע.
- בטיסות ארוכות מגיע לכם פיצוי של 600 יורו לכל נוסע.
כדי לקבל את הפיצויים אתם לא צריכים להוכיח שהיה לכם נזק מהאיחור או מהעיכוב. אם היה לכם נזק לפעמים ניתן לקבל פיצוי גם על החלק הזה.
החוק הישראלי לפיצוי על טיסה – חוק שירותי תעופה (חוק טיבי)
בישראל חוקק חוק שמסדיר את הפיצוי על טיסות. החוק הזה מכונה חוק טיבי וניתן למצוא את החוק כולו כאן.
ביטול טיסה
החוק הישראלי קובע פיצויים במקרה שבו הטיסה התבטלה. החברה חייבת במקרה כזה לתת לכל נוסע שירותים מסייעים כמו אוכל, שתייה ולינה בבית מלון. אם החברה לא נותנת את השירותים האלו ניתן לתבוע את חברת התעופה בסכום של כעשרת אלפים ש"ח.
החברה כמובן חייבת לזכות את הנוסע על מחיר הטיסה או לתת לו טיסה חילופית לפי בחירה שלו.
שאלת הפיצויים תלויה בשאלה מתי החברה הודיעה לאדם על ביטול הטיסה ואיזה טיסה היא הציעה לו כטיסה חילופית:
אם החברה הודיעה לכם על הביטול 14 יום מראש היא לא חייבת פיצויים.
אם החברה הודיעה על הביטול בין שבוע לשבועיים היא חייבת לספק טיסה חילופית שממריאה מקסימום שעתיים לפני הטיסה המקורית ונוחתת מקסימום ארבע שעות אחרי הטיסה המקורית. אחרת החברה חייבת בפיצויים.
אם החברה הודיעה על הביטול בשבוע שלפני הטיסה היא צריכה לספק טיסה חילופית שממריאה מקסימום שעה לפני המועד המקורי ונוחתת מקסימום שעתיים לפני הטיסה המקורית.
גם במקרה שקיבלתם טיסה חילופית והסכמתם אליה, אתם זכאים לקבל פיצוי כספי. אבל, אם האיחור הסופי הוא קטן, אתם תקבלו רק חצי מהפיצוי. כדי שזה ייחשב לאיחור קטן הוא צריך להיות פחות משעתיים בטיסה של פחות מ2000 ק"מ, פחות משלוש שעות בטיסה של פחות מ4,500 ק"מ ופחות מארבע שעות בטיסות ארוכות.
איחור בטיסה
החוק הישראלי מזכה אדם בפיצוי כספי רק באיחור גדול של שמונה שעות. באיחור יותר קטן אתם לא זכאים לפיצוי כספי. במובן הזה יש ייתרון גדול לחוק האירופאי על החוק הישראלי.
אם האיחור הוא של יותר מחמש שעות, אתם יכולים לבטל את הטיסה ולקבל זיכוי כספי.
בכל איחור של מעל לשעתיים מגיע לכם שירותי סיוע כמו אוכל ושתייה ואפשרות להתקשר.
כמה פיצוי מגיע לכם?
גובה הפיצוי בחוק הישראלי תלוי במרחק של הטיסה.
- טיסה עד 2000 ק"מ מזכה אתכם בפיצוי של 1290 ש"ח לכל נוסע.
- טיסה עד 4500 ק"מ מזכה אתכם בפיצוי של 2060 ש"ח לכל נוסע.
- טיסה ארוכה יותר מזכה אתכם בפיצוי של 3080 ש"ח לכל נוסע.
איך ממלאים את התביעה באתר AIRHELP? – מדריך
המילוי של הטופס הוא מאוד פשוט וייקח לכם ממש חמש דקות. כדי להתחיל את התביעה תכנסו לכאן
בשלב הראשון אתם צריכים למלא מאיפה לאיפה היתה הטיסה, ואז ללחוץ על הכפתור הכחול. היעד הוא היעד הסופי של הטיסה שלכם.
אז נפתח המסך הבא שבו צריך לענות האם הטיסה כללה עצירת ביניים (קונקשן). אם הטיסה הייתה ישירה תבחרו "NO" ותלחצו על הכפתור הירוק. אם הטיסה כללה עצירה תכתבו "YES" ואז תתבקשו לכתוב איפה הייתה עצירת הביניים.
בשלב הזה צריך לתאר מה הבעיה שהייתה לנו בטיסה. המחשב מציע שלוש אפשרויות:
- Delayed flight (האפשרות השמאלית) – הטיסה התעכבה.
- Canceled flight (האפשרות האמצעית) – הטיסה בוטלה.
- Denied boarding (האפשרות הימנית) – לא נתנו לך לעלות על המטוס.
ברגע שבחרנו אחת מהאפשרויות תפתח בפנינו שאלה נוספת – בכמה הזמן איחרנו בסופו של דבר?
- בין 0-1 שעות
- בין 1-2 שעות
- בין 2-3 שעות
- בין 3-4 שעות
- 4+ שעות
- לא הגעתי
השאלה הבאה שהאתר שואל היא כמה זמן מראש הודיעו לנו על הביטול:
- Less than 14 days (האפשרות משמאל) – פחות מ14 יום לפני הטיסה.
- More than 14 days (האפשרות מימין) – יותר מ14 יום לפני הטיסה.
השאלה הבאה היא מה הסיבה שחברת התעופה נתנה לביטול (צריך לבחור מבין האפשרויות):
- Technical problem – בעיה טכנית.
- Bad weather conditions – תנאי מזג אוויר קשים.
- Influence by other flights – הטיסה הושפעה מטיסות אחרות.
- Issues with airport – בעיות בשדה התעופה.
- Strike – שביתה.
- No reason given – לא ניתנה סיבה על ידי חברת התעופה.
- Don't remember – לא זוכר מה הסיבה.
בשלב האחרון תתבקשו לתת את הפרטים של הטיסה שלכם – השם של חברת התעופה, מספר הטיסה ותאריך.
סיכום בשאלות ותשובות בקצרה.
הטיסה שלי התבטלה. האם מגיע לי פיצוי?
בהרבה מאוד מקרים מגיע לכם פיצוי. תלוי מתי חברת התעופה הודיעה לכם על הביטול. אם ההודעה הייתה יותר מ14 יום לפני הטיסה לא מגיע לכם פיצוי, אבל אם ההודעה הייתה פחות מ14 יום ויותר משבעה ימים, החברה חייבת לספק לכם טיסה חלופית שיוצאת עד שעתיים לפני הטיסה המקורית ומגיעה ליעד עד ארבע שעות אחרי הטיסה המקורית, אחרת היא תחויב בפיצוי. אם הטיסה בוטלה פחות משבעה ימים לפני הטיסה החברה חייבת לספק לכם טיסה שממריאה עד שעה לפני הטיסה המקורית ומגיעה עד שעתיים אחרי הטיסה המקורית, אחרת החברה חייבת פיצויים.
האם מגיע לי פיצוי לפי החוק האירופאי או הישראלי?
אם טסתם עם חברה אירופאית, בכל מקרה מגיע לכם פיצוי לפי חוק האירופאי. אם החברה שלכם היא לא אירופאית והמראתם משדה תעופה באירופה מגיע לכם פיצוי לפי החוק האירופאי. אם טסתם עם חברה לא אירופאית והמראתם מנתב"ג מגיע לכם פיצוי לפי החוק הישראלי.
האם מגיע לי פיצוי במקרה של איחור בטיסה?
בחלק מהמקרים מגיע לכם פיצוי כספי גם על איחור. אם חל עליכם החוק האירופאי מגיע לכם פיצוי על איחור של שלוש שעות ומעלה, אם חל עליכם החוק הישראלי מגיע לכם פיצוי על איחור של שמונה שעות ומעלה.
אני לא מצליח לתבוע לבד – מה לעשות?
חברות התעופה מקשות מאוד על תביעת הפיצויים. אם אתם מסתבכים עם התהליך הזה ניתן להשתמש בחברות שעוזרות לתביעה. אנחנו ממליצים על חברת AIRHELP שיש לה ניסיון גדול בנושא.
כמה פיצוי מגיע לי?
לפי החוק האירופאי מגיע לכם פיצוי של 250 יורו על טיסות קצרות, 400 יורו על טיסות בינוניות ו600 יורו על טיסות ארוכות. לפי החוק הישראלי מגיע לכם 1290 ש"ח על טיסות קצרות, 2060 ש"ח על טיסות בינוניות ו3080 ש"ח על טיסות ארוכות. הפיצוי הוא לכל נוסע.
האם אני יכול לבטל את הטיסה וקבלת החזר במקרה של איחור?
אם חברת התעופה מאחרת עם הטיסה מעל חמש שעות, אתם יכולים לבטל את הטיסה ולקבל את כל הכסף בחזרה. העובדה שקיבלתם את הכסף לא מונעת מכם לבקש בהמשך פיצוי.
חברת התעופה אומרת שלא מגיע לי פיצוי – האם זה סופי?
חברות התעופה לפעמים מנסות להתנער מהחובות שלהם לפי החוק. אם נראה לכם לפי התנאים שהבאנו שמגיע לכם פיצוי תתעקשו איתם ואל תוותרו. אם אתם לא בטוחים כדאי לפנות לחברה שעוזרת בתביעה. אין לכם מה להפסיד.
בהצלחה